PRZEPIS NA PYSZNE BISZKOPCIKI DLA MALUCHA


Podzielę się dziś z Wami rewelacyjnym przepisem na biszkopty. Większość dzieci je lubi, są delikatne i smaczne. Niesamowicie proste w przygotowaniu. I z pewnością zdrowsze od tych sklepowych, bo wiecie z jakich składników je przygotowujecie. Przepis dostałam od koleżanki. Robiłam biszkopciki już wcześniej z innego przepisu, ale te są naprawdę pyszne.

Składniki:
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia ( opcjonalnie)

Przygotowanie:
- Jajka ubij wraz z cukrem na puszystą masę ( ja użyłam blendera i jajka podwoiły swoją objętość w ekspresowym tempie)
- Wymieszaj proszek do pieczenia wraz z mąką
- Dodaj mąkę z proszkiem do masy jajecznej
- Wymieszaj dokładnie
- Przygotuj dużą blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia
- Wykładaj ciasto na blachę łyżką i formuj kółka ( ciasto jest rzadkie, więc się trochę rozlewa )
- Zostaw sporo miejsca między biszkoptami, bo się rozleją i trochę urosną.
- Piecz w temperaturze około 175 stopni przez 10-15 minut

Biszkopciki są idealne nawet dla najmłodszych dzieci. Jeśli przygotowujesz je dla kilkumiesięcznego malucha, możesz zrezygnować z dodania proszku do pieczenia. Będą odrobinę bardziej gumowe, ale wciąż smaczne :)


10 komentarze:

  1. Przygotuje dla Mateuszka. Dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty przepis, korzystaliśmy już z niego. Biszkopty znikają z prędkością światła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jutro Olek będzie się zajadał ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak, bo naszymi zajadało się dziś 2 trzylatków i jeden roczniak :) i wszystkim równo się uszy trzęsły !

      Usuń
  4. Mój Staś musi jeszcze poczekać kilka miesięcy ;) ale przepis sobie wydrukowałam i będzie na później.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zbierałam, co ciekawsze przepisy na smakołyki dla córci :) Staś urośnie jak na drożdżach i nie zążysz się obejrzeć, jak będziesz biszkopciki piekła ;)

      Usuń
  5. ten proszek do pieczenia dla maluszka jest niewskazany !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod koniec przepisu jest informacja, że dla młodszych dzieci biszkopty można zrobić właśnie bez proszku :)

      Usuń