3 NATURALNE LEKARSTWA NA WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI
Okres wakacyjny definitywnie skończony. Pogoda się zmienia, nasz nastrój trochę podupada. Ciało musi się zaadoptować do innych temperatur i mniejszej dawki słońca. Łatwo w takim okresie złąpać infekcje czy przeziębienie. Warto już teraz pomyśleć o jakiejś kuracji uodparniającej nasz organizm. Zgodnie z założeniem, że lepiej przeciwdziałać, niż leczyć, proponuję Was 3 specyfiki domowej roboty, które sprawdzają sie w naszej rodzinie od kilku lat.
Syrop z czosnku i cytryny
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem i środkiem przeciwzapalnym. Syrop, który Wam proponuję wspaniale wzmacnia odporność i pomaga uniknąć jesiennych katarów. Jeśli zdarzy nam se zachorować, syrop pomaga namsie szybciej uporać z infekcją. Wystarczy pić łyżeczkę syropu dziennie i macie szansę na uniknięcie niepotrzenych chorób.
Składniki:
- Kilka główek czosnku ( 4-5 )
- Kilka cytryn ( 4-5 )
- Woda przegotowana ( około 1 szklanki )
- Słoik
Sposób przyrządzenia:
- Czosnek obrać, pokroić i dobrze zmiażdżyć. Wrzucić do wcześniej przygotowanego słoika.
- Wycisnąć sok z cytryn i zalać nim czosnek
- Wymieszać miksturę w i zalać słoik do pełna przegotowaną wodą ( w temp. pokojowej )
- Zamknąć słoik i odstawić na kilka dni w ciemne chłodne miejsce ( najlepiej piwnica albo lodówka )
- Nie odcedzamy.
- Nie odcedzamy.
- Pić łyżeczkę dziennie.
Syrop przechowujemy w lodówce nawet do kilku miesięcy. Nadaje się on głównie dla osób dorosłych oraz starszych kilkuletnich dzieci. Osoby z niskim ciśnieniem nie powinny przekraczać zalecanej dawki, gdyż czosnek ma wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.
Syrop przechowujemy w lodówce nawet do kilku miesięcy. Nadaje się on głównie dla osób dorosłych oraz starszych kilkuletnich dzieci. Osoby z niskim ciśnieniem nie powinny przekraczać zalecanej dawki, gdyż czosnek ma wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.
Syrop z cebuli
Wielu z nas prawdopodobnie pamięta to lekarstwo z dzieciństwa. Jedni je lubią inni nie, ale ni o smak tu chodzi, a o skuteczność. Cebula wspaniale podnosi odpornść organizmu i ma właściwości przeciwzapalne. Zawiera dużo witaminy A, B i C oraz fitoncydy, które mają wyjątkowe działanie bakteriobójcze. Pity codziennie w okresie wzmożonego ryzyka zachorowań na przeziębienie lub grypę, wspaniale chroni organizm przed infekcją. Ma również ziałanie przeciwkaszlowe i przeciwwyksztuśne. Syrop jest bardzo łagodny dla organizmu, więc można go podawać już małym dzieciom po 1 roku życia.
Składniki:
- 2-3 cebule
- Łyżka cukru (najlepiej zastąpić miodem )
- Słoik
Sposób przyrządzenia:
- Pokroić cebulę w kostkę i ułożyć ciasno w słoiku
- Posypać cukrem albo polać miodem
- Zamknąć słoik i odstawic w ciemne miejsce na noc
- Syrop można odcedzić na sitku albo zostawić z cebulką w środku.
- Pić 2-3 łyżki dziennie.
Woda z miodem i cytryną
Bardzo prosta i pyszna metoda zwiększająca naszą odporność. Pita codziennie na czczo dodaje organizmowi sił i wpływa korzystnie na nasz system odpornościowy. Napój mogą pic zarówno mali jak i duzi. Najlepiej go przygotować wieczorem i odstawić na całą noc w pokojowej temperaturze. Wypić rano na czczo.
Składniki:
- Łyżka miodu
- Łyżka cytryny
- Szklanka przegotowanej wody w temperaturze pokojowej
Sposób przyrządzenia:
- Wlej wodę do szklanki.
- Dodaj miód i cytrynę.
- Wymieszaj dokładnie, aż do rozpuszczenia miodu.
- Odstaw na noc i rano wypij.
Napój przygotowujemy świeży każdego dnia. Pamiętajcie, żeby używać plastikowej bądź drewnianej łyżki do miodu, bo pod wpływem metalu traci część właściwości. Miód traci również swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, powyżej 40 stopni. Warto go dodawać do letniej wody.
Ja robię wariant łączony: czosnek, cebula, cytryna i to wszystko z miodem. Już drugi słoik pijemy. A syrop jest przepyszny.
OdpowiedzUsuńTego nie znałam, a to pewnie dobry sposób, żeby dziecko też wypiło, bo ten, który ja proponuję z czosnku nie jest słodki i trudno mi Amelkę do niego namówic, choć ja go lubię :) Jak nam się skończą aktualne, to zrobię, taki jak proponujesz! Dzięki :)
UsuńNigdy nie piłam syropów domowej roboty "zapobiegawczo", jedynie jak już byłam chora. Chyba w tym roku będę w ten sposób chronić się przed przeziębieniem!
OdpowiedzUsuńMam pytanie zupełnie nie związane z tematem ;) Jaką czcionką jest napisane słowo czosnek? Wygląda super! :D
Według mnie świetnie podnoszą odporność, więc będę Cię namawiać do spróbowania :)
UsuńA czcionka nazywa się - Amatic small caps, znajdziesz ją w programie pickmonkey.com :)
Tak jak lubię domowe "sposoby", tak czosnku i cebuli nie toleruję (chyba że w potrawach w rozsądnych dawkach)... i to nie tylko psychicznie, także fizycznie - najprostszy sposób namówić mnie na "zwrotkę", to podać syrop z cebuli :D
OdpowiedzUsuńSzkoda, bo działają rewelacyjnie! Jesli nie pijesz sama, to zawsze możesz dać rodzinie :) Moja córcia chętnie pije syrop z cebuli, bo jest słodki.
Usuńtakie sposoby są najlepsze. my pijemy po łyżeczce soku z czarnego bzu
OdpowiedzUsuńSok z bzu też znamy. Mamy kilka butelek od dziadka i też popijamy :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńa czy mozna taki syrop z cebuli czosnku i cytryny zalany miodem wstawic np na 10 minut do piekarnika zeby puscil sok?? a pozniej przetrzymywac to w loduwce i pic raz dziennie??
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby, wystarczy składniki dobrze wymieszać, zostawić syrop do kilku godzin na blacie kuchennym i syrop zacznie puszczać sok.Po wstawieniu do lodówki też ten sok będzie puszczał, tylko że wolniej.My normalnie pijemy 1 łyżkę dziennie zapobiegawczo, a leczniczo 2/3 łyżki.
UsuńWitam,proponowałabym usunąć komentarz osoby Anonimowy z 6 lutego gdyż jest to zwykła reklama i naciąganie na kupno gotowych produktów a autorka pisze tu o domowych sposobach. A propos jak długo można trzymać syrop z cebuli? Oczywiście w lodówce? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuję za uwagę, usunęłam :) Syrop z cebuli trzymamy w lodówce około 2 tygodni.Jak już zaczyna być nieświeży, to można wyczuć taki specyficzny kwaskowy zapach.Proponuję zrobić mniejszą porcję i cześciej przygotowywać świeży :) Pozrawiam.
UsuńAle o odporność można dbać cały rok a nie tylko w sezon grypy :) Ja mojego dziecia cały rok napycham kaszami i rybami przynajniej te dwa razy w tygodniu i jakoś się dzielnie trzyma (no chyba, że żłobku przewali sięjakaś mega epidemia, no to na to jużnie ma siły) Niestety panuje przekonanie, że ryby sa drogie i mało osób je kupuje, a jak już, to robią z nich jakąś miazge. Ja ostatnio odkryłam pstrąga, znalazłam przepis w necie (http://www.grypoodporni.pl/index.php/pl/aktualnosci/pstrag-z-pieca.html#.UzMkEc6yPXQ) i młodszy wszamał aż miło :) Polecam, ogolnie fajna stronka
OdpowiedzUsuńmy też pijemy syrop z czosnku i cebuli w razie choroby, a profilaktycznie całą rodziną pijemy tran. Teraz mamy akurat Gal cytrynowy, więc i cytrynka jest :) chociaż aromat. A herbata z cytryną i miodem, albo sokiem malinowym też daje czadu w razie przeziębienia :)
OdpowiedzUsuńDomowe sposoby na wzmocnienie odporności
OdpowiedzUsuńdomowe sposoby na wzmocnienie odpornosci